Az idei Húsvét nem úgy zajlott, ahogy terveztem. A kalács tekintetében. Tegnap begyúrtam a tésztát, kelesztettem, megkentem csokival, befontam, tepsire tettem, behelyeztem a sütőbe és 25 percig mást csináltam. Mikor kinyitottam a sütő ajtaját, hogy ránézzek, akkor egy sületlen, óriásra kelt képződmény látványa fogadott. Akkor vettem észre, hogy a sütő 50 foknál nem melegebb. Tehát elromlott. HÚSVÉTKOR! KALÁCSSÜTÉS KÖZBEN! Még utolsó erőmmel átkopogtam a szomszédba, hogy süssék meg nekem ezt a valamit, hátha minden jóra fordul. Újabb 25 perc múlva lett egy hatalmas, lapos csokis izém. Az íze tök jó lett, de úgy hiszem, hogy nem szeretné a kamera, így nem osztom meg veletek.
Így idén nincs házi kalács, most egy évre megharagudtam minden kalácsra Esszük anyósomét, ami persze isteni, és neki soha nem romlik el a sütője......
Ezek után vettem egy nagy levegőt, összeszedtem a darabokra hullott önbizalmamat, vele együtt az életkedvemet, és imádott szomszédasszonyomtól kibéreltem a sütőjét néhány alkalomra. Mégis Húsvét, mégis csak valamivel nekem is kell kínálnom a vendégeket.
Fanta szeletet soha nem készítettem, de mindig szívesen fogyasztottam másnál. Nem nehéz, igazi vendégváró Jolly Joker, mindenki imádja.
Hozzávalók 30 x 20cm-es tepsibe:
Csokis piskótához:
50 g finomliszt
50 g porcukor
3 tojás
1 ek cukrozatlan kakópor
1 tk sütőpor
0,5 dl napraforgó olaj
Túrókrémhez:
500 g túró
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
100 g puha vaj
100 g porcukor
Mázhoz:
0,75 l Fanta
1,5 csomag vaníliás pudingpor
100 g porcukor
A tésztához a tojásokat kézi robotgéppel habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a külön tálba szitált lisztet, kakaóport, sütőport. Összekeverjük, és a végén öntjük hozzá az olajat. 180 fokon 25-20 percig sütjük.
A túrókrémhez a hozzávalókat villával jól összekeverjük, és a kihűlt tésztára öntjük.
A Fantát egy lábosba tesszük melegedni, közben a pudingport és a cukrot egy pár kanál üdítővel kézi habverővel elkeverjük. Beleöntjük a lábosba és folyamatos keverés mellett, besűrítjük. Melegen mehet a túró tetejére és 2 óra dermedés után fogyaszthatóvá válik.