Annával készült

Befőzés vol. 2

2018. május 30. - annavalkeszult

Most, hogy Anna Leányfalun piheni ki a kemény mindennapok fáradalmait, én meg szabadságon vagyok, hirtelen rengeteg időm lett. Ezért elkezdtem kovászos uborkát és rebarbarás chutney-t készíteni. Az előbbi minden évben műsoron van, de chutney-t idén készítek először.

Kovászos uborka 

img-1965.jpg
Hozzávalók (a mennyiség arányosan növelhető):
10 db közepes uborka
1 csokor friss kapor
1 szelet kenyér
4 szelet fokhagyma
1/2 tk. mustármag
6 szem egész fekete bors
3 db babérlevél

Mielőtt bármit kezdenék vele, az uborkákat legalább fél órát áztatom bő vízben, majd alaposan megsikálom.
Az uborkák két végét levágom és két picit metszést ejtek mindkét végén.
Egy nagy-, vagy két kisebb üveg ( legalább 1 literes) aljára szórok a mustármagot, babérlevelet, fokhagymát és a borsot. Majd elrendezgetem az uborkákat, amik közé rakom a kaprot. HA megtelt az üveg akkor egy kb. kétujjnyi vastag szelet kenyérrel lezárom az egészet.
Egy lábosban 1 liter vizet forralok, amibe 1 ek. sót teszek. (Arány: 1 l vízhez 1 ek. só) hagyom langyosra kihűlni és teleöntöm vele az uborkás üveget, hogy teljesen ellepje. 
Két- három napig meleg helyen érlelem. lehetőleg meleg időben csináljuk, amikor sokat éri a nap. Az uborkákat kiszedem az üvegből, átteszem egy zárható tálba/üvegbe. majd ráöntöm a leszűrt levet, és így akár hűtőben 2 hétig is eláll. 

Rebarbarás-lilahagymás chutney (Egyelőre kis mennyiséggel próbálkoztam, ha elfogy, akkor jövőre ipari mennyiségben teszem el)

img-1968.jpg
Hozzávalók:
500 g rebarbara
3 fej lilahagyma
4 ek. méz
1 jó ujjnyi friss gyömbér
4 gerezd fokhagyma
1 tk. chillipor (de ha csípősebben szeretnétek, mehet bele friss chilli paprika is)
Másfél kk. fahéj
1 kk. római kömény
só, bors
olivaolaj

Lehúzom a rebarbara héját és apróra vágom. Megpucolom a hagymát és felkarikázom. A hagymát és fokhagymát sózom és olívaolajon megdinsztelem. Hozzáadom a rebarbarát, a fűszereket és a mézet. 8-10 Percig puhára főzöm. Melegen üvegekbe töltöm, és pihenni hagyom legalább egy napig.
Ha télire szeretnétek eltenni, akkor egy nap állás után újra főzzétek fel!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://annavalkeszult.blog.hu/api/trackback/id/tr9514012202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.27. 16:04:30

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása