Mindenki másként éli meg, ha egy évvel öregebb lesz. De az biztos, hogy a legjobb ilyenkor visszagondolni az örömteli dolgokra, a szeretteinkkel felidézni azokat.
Amikor együtt volt a család, amikor a barátokkal végigugráltunk egy koncertet, amikor csak csendben otthon voltunk és egész nap mesét olvastunk a gyereknek, aki közben gyurmadarabokat csempészett a szőnyegbe, amikor egyedül voltunk a lakásban és fejhangon üvöltöttük a kedvenc zenéinket a lakásban, amik tulajdonképpen cikisek, de titokban rajongunk értük.
Én egyrészt kicsit sajnálkozom azon, hogy ismét elszaladt egy év, de mikor körbenézek és a szeretteim ott vannak velem, majd belenézek a tükörbe és azt látom, hogy nem lettem látványosan rondább, megnyugszom, és alig várom, hogy a következő egy évben a fent említett dolgokat újra átélhessem.
Tehát én nem csak a saját születésnapomat szeretem/várom, hanem körülöttem mindenkiét, mert egyrészt emlékezhetünk, másrészt és most jön a blog szempontjából a lényeg: KÉSZÍTHETEK EGY TORTÁT.
Ez ma anyósom születésnapján sem volt másképp. A tortafelelős én voltam.
Adott egy hétvége, amikor otthon minden a feje tetején áll, semmi nem úgy követi egymást, ahogy elterveztem, de a lelkesedés megvan, miszerint ÉN TORTÁT KÉSZÍTEK.
Na ilyenkor csak a sütés nélküli desszertek jöhetnek szóba.
A választásom egy Nutellás- mascarpone tortára esett, ami csokis kekszalapból és vastag csokikrémből áll. Tudjátok az a torta, ami, ha felvágás után még ott marad az asztalon, mindenki a villájával eszeget a krémből, persze kínosan ügyelve arra, hogy a többiek ne vegyék észre, hogy torkos.
Hozzávalók:
250 g csokoládés keksz
50 g olvasztott vaj
500 g mascarpone
250 ml habtejszín
300 g Nutella
Meggylekvár
Díszítés: Ferrero Rocher, mandula, mogyoró, csokiforgács
Elkészítés:
A csokis kekszet késes robotgépbe tesszük, és morzsává őröljük. Hozzáöntjük az olvasztott vajat és jól összedolgozzuk, hogy a keksz felvegye az összes vajat. A keveréket egy 24 cm-es kapcsos tortaformába öntjük és egy pohár talpával lenyomkodjuk. 1-2 órát hűtőben pihentetjük, hogy dermedjen a vaj és könnyű legyen a szeletelés, ne morzsálódjon. Vékonyan megkenjük meggylekvárral.
A krém összeállítása nem túl bonyolult. A mascarponét és a 150 ml habtejszínt keverőtálba tesszük és elektromos habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű Nutellát, és alaposan belekeverjük. A keksz alapra öntjük és elsimítjuk. Kemény habbá verjük a maradék 100 ml habtejszínt és rákanalazzuk a torta tetejére, majd egy villa segítségével körkörös mozdulatokkal eloszlatjuk, hogy egységessé váljon a két szín, de mégis legyen benne egy kis izgalom. 6-7 óra alatt is szépen megdermedt, de legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben pihen, mert akkor tuti nem fogtok izgulni, mikor felvágjátok, hogy vajon szétfolyik-e. Én a tetejét Ferrero Rocher golyókkal, mogyoróval, mandulával és csokiforgácsokkal díszítettem.
Azt még fontosnak tartom megemlíteni, hogy zselatint nem használtam, úgyhogy senkinek se jusson egyébe, mert anélkül is gyönyörűen összeáll. Ja és melyik gyerek nem szereti a Nutellát?