Majdnem lefeküdtem anélkül, hogy megosztottam volna a recepteket, amiket ígértem. Persze nem hanyagságból, hanem mert egyszerűen én is kidőltem, elkaptam a betegséget Annától. Persze ez várható volt, ha össze vagy zárva egy vírushordozóval, aki szórja szanaszét a bacikat. Ő ilyenkor is lelkesen bújt, ölelt, az ételével kínált, és én nem tettem ellene semmit. NEM AKARTAM, GONDOLTAM KEMÉNY VAGYOK. Meg különben is...
Na de jöjjenek a receptek, amiket elkészíteni nem olyan sok idő, mint gondolnátok. Már onnantól kezdve, hogy a csicseriborsót 12-24 órára be kell áztatni.
Humusz:
200 g csicseriborsó
4 gerezd fokhagyma
1 ek. római kömény
4 ek. Tahini (szezámpaszta) Boltban is lehet kapni, de én elkészítettem itthon.
Fél citrom leve
1 ek. szódabikarbóna
1 dl olivaolaj
só, bors
A Csicseriborsót 12-24 órára beáztatjuk, majd alaposan leöblítjük és kb. másfél liter, szódabikarbónás vízbe 40 percig főzzük. Ha megpuhult, leszűrjük, de a főzővizet nem öntjük ki, mert az belekerül a humuszba.
Aprítógépbe tesszük a megpuhult csicseriborsót, a fokhagymát, tahinit, római köményt, citromlevet, az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és apránként adagoljuk hozzá a főzővizet. Nekem ez egészet felvette, ettől lett krémes.
Falafel golyók:
200 g csicseriborsó
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
1 csomag petrezselyemzöld
Fél csomag korianderzöld
2 kardamom magja
1 kk. sütőpor
1 ek. liszt
2 ek víz
A Csicseriborsót 12-24 órára beáztatjuk, majd alaposan leöblítjük, de nem főzzük meg! Mehet a késes aprítóba a fokhagymával, hagymával, a zúzott kardamom maggal és a zöldekkel. Ha kész a darabos massza (én egy kicsit darabosra hagyom a csicseriborsót), beleöntjük egy tálba, hozzáadjuk a lisztet, sütőport és a vizet. Az alaposan összedolgozott masszát egy órára hűtőbe pihentetjük, golyókat gyártunk és forró olajba kisütjük.
Említettem, hogy én a Tahinit is itthon gyártottam, ezért annak is leírom a receptjét.
100 g szezámmag
1/2 dl olivaolaj
1/2 dl víz
Pár csepp citromlé
só
2 ek natúr joghurt
Serpenyőben alacsony lángon megpirítjuk a szezámmagot, ügyelve arra, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. Ha kihűlt, késes aprítóba teszem és folyamatosan öntöm hozzá az olívaolajat, míg krémes állagot nem kapok. Hozzáadom a vizet, sót, a joghurtot és összeforgatom az összes hozzávalót a gépbe.
Ez a mennyiség több lesz, mint 3 evőkanál, ami a Humuszhoz kell, de én szeretem szendvicskrémként is enni.