Egyszer régen, mikor még ismerkedtem a sütéssel, találtam egy receptet, és megsütöttem egy barátunk szülinapjára. Ő annyira lelkes volt, olyan őszintén kezdte imádni ezt a pitét, hogy egészen a szívembe zártam. Őt is és a pitét is. Állandóvá vált, sokszor készítettem, sokféle feltéttel.
Most körtét, epret és kivit tettem rá, de BÁRMILYEN gyümölccsel finom.
Hozzávalók:
100 g puha margarin
50 g cukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
200 g liszt
40 g vaj
2 dl akácméz
gyümölcsök
A vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverem, utána hozzáütöm a tojást, belereszelem a citrom héját, és jól elkeverem. Hozzáadom a lisztet, majd kézzel összegyúrom a tésztát és beteszem a hűtőbe 30 percre.
Közben megcsinálom a mézkaramellát: Tűzhelyen megolvasztom a vajat, hozzácsurgatom a mézet, és addig keverem, amíg picit elkezd barnulni. Ez kb. 3-4 perc. A gyümölcsöket egy pitesütő tálba helyezem, egyenletesen eloszlatom rajta a mézkaramella szószt, és a lisztezett deszkán kör alakúra kinyújtott tésztát óvatosan ráhelyezem. Megnyomkodom az oldalát, levágom a fölösleget, és villával megszurkálom a tészta tetejét. Mehet a sütőbe 20-25 percre. Mikor készen van, a tetejére helyezek egy nagy tányért, és felfordítom a sütit.
A maradék tésztát én felvagdosom és külön megsütöm kb. 10 perc alatt, teljesen oda vagyok érte, imádom keksz helyett ezt ropogtatni.