Ma családi szülinapot tartottunk. Anna nagymamáját ünnepeltük Leányfalun. Nagyon fontos volt, hogy gyönyörű torta legyen, hiszen egy nagymama mindig a legszebbet érdemli. A csokis piskóta már bejáratott volt nálam, de a csokikrémen mindig változtatok, most is kicsit újítottam. Vodkával főzött erdei gyümölcsöt is tettem a lapok közé, a krém alá.
Hozzávalók egy 3 lapos, 8 szeletes tortához
Csokis piskótához:
180 g puha vaj
200 g porcukor
2 db tojás
3 tk. vanília aroma
2 dl tejföl
200 g liszt
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikaróna
100 g cukrozatlan kakaópor
Krémhez:
2 x 250 g habtejszín
360 g kristálycukor
100 g cukrozatlan kakópor
100 g csokoládé
300 g margarin
15 g zselatinfix
+ 2 bögre fagyasztott vagy friss erdei vegyes gyümölcs
1 ek. keményítő
4 cl vodka
tetejére csokoládé és gyümölcs
A piskótához a vajat kihabosítom a cukorral, egyenként hozzáütöm a tojásokat, beleöntöm a tejfölt, jól elkeverem,és hozzászitálom a többi száraz hozzávalót. Sütőpapírra 3x körberajzolok egy 18 cm-es tortaformát, majd megfordítom a sütőpapírt, hogy a tinta ne érintkezzen a tésztával. 3 részre osztom a tésztát és egyenletesen elkenem az előre rajzolt körbe. Nőni fog a térfogata, lehet, hogy össze fog érni, de semmi pánik, mert úgy is ki lesz szúrva a tortaformával. 180 fokon 20-25 percig sütöm. Ha kisült, megvárjuk még kihűl és kiszúrjuk. Kicsit félretesszük és megcsináljuk a krémet.
250 g habtejszínt összeforralunk a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport, a csokoládét és a vajat. Mikor mindent elolvadt és homogén az állaga, akkor hagyjuk teljesen kihűlni. 250 g habtejszínt kemény habbá verünk és hozzáadjuk a zselatinfixet. A habhoz adjuk a kihűlt csokikrémet, és összeforgatjuk. Picit hideg helyen dermesztjük 20 percet. Közben megcsináljuk a gyümölcsszószt: Összeforraljuk a gyümölcsöket a vodkával, majd hozzáadjuk a keményítőt. Fakanállal összenyomkodjuk, nem kell simára keverni, jó ha picit darabos.
Összeállítás: Egy kapcsos tortaformába (amivel kiszúrtuk a piskótát) beletesszük az első lapot, rákenjük a gyümölcsszósz felét, majd a csokikrém harmadát. Nyomózsákkal is dolgozhatunk, attól lesz szép egyenletes, és élvezetes is a munka vele. De ha nincs otthon, vagy nincs kedvetek pepecselni vele, akkor hagyományos módon is meg lehet tölteni a tortát. Következik a második piskótalap, amire rátesszük a második adag gyümölcsszószt és a második adag krémet. Végül az utolsó lap is rákerülhet. Ilyenkorra a tortaforma teljesen megtelik, lehet hideg helyen minimum 1 órát dermeszteni. Ez elég idő ahhoz, hogy ki tudjuk venni a formából és burkolható, valamint díszíthető legyen a torta. A maradék csokikrémmel megkenjük a tetejét és az oldalát, a felesleget lehúzzuk, majd ízlés szerint díszítjük.