Annával készült

Sajtos croissant

2018. március 08. - annavalkeszult

Már nagyon régóta szeretnék croissantot sütni, csak nehezen szánom rá magam, mert elég hosszadalmas folyamat. De Anna nagyon szereti, és az ő kedvéért nekiálltam. Valószínű ezen kívül az is erős motiváció volt, hogy nagyon kedves barátainkat vártuk délutánra és szerettem volna meglepni őket egy friss meleg vacsorával. 
Annyira nem is volt nagy kihívás, csak a sok pihentetés veszi el az időt. De valamit, valamiért.
Ez megint egy zsírtéglás cucc, előre elnézést kérek azoktól, akik ettől idegenkednek. 

unnamed_2_2.jpg

 

Hozzávalók kb. 25 db-hoz
380 g finomliszt
380 g rétesliszt
400 ml tej
140 g joghurt
20 g só
30 g élesztő
30 g porcukor
3 ek olivaolaj
Zsírtégla: 300 g vaj és 60 g liszt


A hozzávalókat beteszem a gépbe, és jól összegyúrom. Majd egy órát meleg helyen pihentetem. 
A 300 g vajat jól összedolgozom a  60 g liszttel és hűtőben pihentetem fél órát. 
Most következik a zsírtégla beledolgozása a tésztába. Ugyanúgy mint a kakaós csigánál, csak egy szimpla hajtással többet kell elvégezni.
A megkelt tésztának 4 fület nyújtunk (lóhere alakúra nyújtjuk). Közepére helyezzük a zsírtéglát, majd a 4 fület ráhajtjuk. Ezután kicsit a sarkok felé ütögetjük egy nyújtófa segítségével, majd belenyújtjuk a tésztába. Figyeljünk arra, hogy megmaradjon a téglalap forma! 

Ha kész a kinyújtott tészta, először egy szimpla hajtást végzünk majd elfordítjuk 90 fokkal és ismét áthajtjuk, de most duplán, majd az elkészült tésztát letakarva 30 percig hűtőben pihentetjük. Ha letelt az idő kinyújtjuk ismét és elvégzünk egy szimpla hajtást, és ismét 30 perc pihentetés következik. 
A hajtogatott tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és háromszögeket vágunk belőle. (Jó nagy hely kell neki, ha kicsi a konyhapult felezzétek el a tésztát!) Mindegyikbe egy sajtszeletet helyezünk, feltekerjük, megkenjük egész tojással és megszórjuk reszelt sajttal. 30 perc pihentetés következik meleg helyen, hogy kicsit még keljenek a kiflik. 200 fokon 30 percig sütjük.  

A bejegyzés trackback címe:

https://annavalkeszult.blog.hu/api/trackback/id/tr8813718164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása