Ti hogy álltok a sajttortával? Nekem nagy kedvencem, főleg ha jól megpakolhatom gyümölccsel.
Eddig rengeteg receptet kipróbáltam, próbáltam összerakni a saját verziómat, de mostanra érett meg, hogy úgy hiszem eltaláltam azt, amire mindig is vágytam. A keksz vékony, a sajtkrém puha, szaftos, a gyümölcsszósz pont olyan állagú, ahogy szeretem.
Hozzávalók:
200 g kakaós keksz
50 g olvasztott margarin
80 g kristálycukor
250 g mascarpone
100 g krémsajt
200 g habtejszín
3 db tojás
150 g olvasztott fehércsoki
1 tk. vanília aroma
500 g eper
1 ek. étkezési keményítő
1-1,5 dl víz
125 g málna
125 g áfonya
A kekszet aprítóban összetöröm, hozzáadom az olvasztott vajat. 15 percig 180 fokon sütöm.
Összeállítom a krémet: A mascarponét és a krémsajtot kézi robotgéppel jól elkeverem a kristálycukorral, és egyenként hozzáadom a tojásokat. Majd mehet bele a vaníliaaroma is.A habtejszínt kemény habbá verem és óvatosan hozzáforgatom a mascarponés krémhez. A csokit gőz fölött felolvasztom, és ha kicsit kihűlt, hozzáadom a krémhez, és az elkészült kekszrétegre öntöm Mehet vissza a sütőbe 160 fokra 90 percre. Tűpróbával ellenőrizzétek, hogy megsült-e. Nem kell, hogy teljesen tisztán húzzátok ki a villát, ha marad rajta egy kis tészta, akkor is jó lesz ennyi sütés után. Én egy éjszakát pihentettem és csak másnap készítettem el a gyümölcsszószt. De ennek rendkívül prózai oka volt: Késő este volt és nem volt itthon gyümölcs. Ti nyugodtan egy füst alatt elkészíthetitek, csak meg kell várni, hogy a torta kicsit kihűljön.
A szósz nagyon egyszerűen elkészíthető: Az epret feldarabolom és egy lábosba teszem. Felöntöm vízzel és ha már rotyog, hozzáadom a keményítőt, amit egy kis vízzel előzetesen elkevertem, hogy ne legyen csomós. Az eper szét fog esni, nem maradnak darabok. Melegen mehet a tortára, de a díszítéssel várjuk meg, hogy kihűljön és kicsit megdermedjen a szósz, hogy szépen tudjunk dekorálni.