Nyakunkon a nyár, a friss alapanyagok és én most eszméltem rá, hogy semmi finomságot nem tettem el, nem készítettem még el a tőlem megszokott házi finomságokat.
Hétvégén a tanyához vezető úton mindenhol bodzabokrokat láttunk, így a férjem kezébe adta megy kosarat, és Annát, hogy induljanak el szép virágokat szedni nekem, hogy készülhessen a bodzaszörp. Majd egyik nap bölcsi után kézen fogtam Annát, és elmentünk a piacra, ahogy jó kislányokhoz illik. Vettünk epret, rebarbarát, kovászolni való uborkát, hagymát, citromot, gyömbért és mindent ami ahhoz kellet, hogy az idei terveimet megvalósítsam. Este fektetés után nekiláttam az előkészítő műveletekhez.
Ebben a bejegyzésben elsőként a Csokoládés eperlakvárral és a Bodzaszörppel kapcsolatban írom le a tapasztalatokat.
Bodzaszörp:
Hozzávalók
Kb. 25-30 db bodzavirág
2 db citrom felkarikázva
500 g kristálycukor
2 l víz
10 g citromsav
A bodzavirágot ás a felkarikázott citromokat 1,5 l langyos vízbe teszed és egy éjszakán át lefedve pihenteted.
Másnap merőkanállal apránként leszűröd a levet . Én egy vékony konyharuhát is szoktam tenni a szűrőbe, hogy minél tisztább legyen a szörp. Összeforralok 500 ml vizet 500 g kristálycukorral és hozzáöntöm a leszűrt léhez. Hozzáadom a 10 g citromsavat és adagolhatjuk is az üvegcsékbe. 2 liter lesz belőle.
Csokládés eperlekvár
Hozzávalók:
1 kg eper
80 g étcsokoládé
500 g kristálycukor
1 ek vaníliaaroma
1 zacskó Dr Oetker dzsemfix extra 2:1
Ne gondoljátok, hogy ez most olyan eperlekvár, amit órákig kell főzni, ez sokkal egyszerűbb, bárki meg tudja csinálni, nem kell hozzá sok idő és nagy szakértelem sem. Az eredmény pedig magáért beszél. Sógornőm anyukája isteni lekvárokat készít. Mikor azt a férjem először megkóstolta, azt mondta, hogy vetekszik azzal.
Az epret kicsumázzuk és alaposan megmossuk. Én nagyon sokszor átöblítem, hogy teljesen tiszta legyen. Egy nagy tálba teszem, megcukrozom és egy éjszakát állni hagyom a hűtőben. Nagy lábosba öntöm, hozzáadom a vanília aromát, a dzsemfixet és közepes hőmérsékleten forralom kb. fél órát. Kicsit botmixerrel szoktam pürésíteni egy részét, de úgy hogy maradjanak benne darabok mert szerintem úgy az igazi a lekvár. A végén adom hozzá az apróra vágott csokit, ami pillanatok alatt elolvad benne. Jól elmosott, levegőn megszáradt üvegekbe töltöm. Rászorítom az üveg tetejét és fejjel lefelé fordítom egy éjszakára. Reggel már fogyaszthatjuk is.