A házi pékségemben folyamatosan dolgozom, és bevallom élvezem. Tegnap két bagettet sütöttem, a recept nagyon kevés hozzávalót igényel és nagyon egyszerűen elkészül.
Hozzávalók:
3 dl víz
1 ek. cukor
25 g friss élesztő
500 g liszt
1 ek. só
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros vízben. A lisztet és a sót egy tálba szitáljuk, összekeverjük. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, addig keverjük, amíg összeáll a massza. Ekkor egy lisztezett deszkára tesszük és kézzel dagasztjuk kb. 5-6 percig. Ha már szép fényes a tészta, meleg helyen 1 órát kelesztjük. Mikor megkelt, a deszkán két részre osztjuk, mindkét részből az ujjunkkal kinyomkodjuk a levegőt. Ettől a művelettől kicsit ellapul a tésztánk, így a hosszabb részénél elkezdhetjük feltekerni, úgy, hogy a feltekert részt összecsípjük az elfekvő tésztával. Ezt kb. 3x ismételjük meg, amíg teljesen kukaccá nem alakul a tészta. Kicsit meggörgetjük, hogy bagette alakú legyen, és egy sütőpapírral bélelt tepsin pihentetjük még 30 percet. Pihenés után lekenjük vízzel, hogy ropogós legyen. Mehet a 200 fokos sütőbe 20-25 percre