Hát ez a nap is eljött. Anna 3 éves lett. Őrület mennyi minden változott, mennyit fejlődött. Öröm vele minden program, imádom, hogy mindennel örömet lehet neki okozni.
Kicsit túltoltam a készülődét, az ajándékokat és a lufikat, de nem tehetek róla. Azzal vigasztalom magamat és apát, hogy ez egy évben csak egyszer van, és inkább túltoljuk, mint elfelejtsük. Ezzel sajnos nem győztem meg, nem érti miért kergültem meg, és miért nem lehet kikapcsolni.
A torta tekintetében több körös játszma lesz. Mivel kell egy torta a napján, kell egy a családnak, amikor jönnek felköszönteni, és kell egy a bölcsiseknek, mert bizony ott is lesz ünneplés. Három év- három torta.
A csokival óvatosan kell bánni, nem szeretném ha függne tőle, próbálok odafigyelni, hogy csak mértékkel fogyassza. Megvonni nem akarom, teljesen hülyeségnek tartom ezt a mentalitást. Kóstolja meg, szeresse, okozzon neki örömet, de ismerjen még ezen kívül sokféle ízt, és ugyanúgy szokjon rá a gyümölcsre, zöldségre, húsra, szóval a "rendes" kajákra is. Ezzel szerencsére nincsen gond, ha jól csinálom, akkor mindent megkóstol és szívesen megeszik.
A szülinapon viszont olyan tortát sütök neki amit csak szeretne, ilyenkor picit át lehet hágni a szabályokat.
Csokitorta hozzávalók (6 szeletes minitortához):
Piskótához:
200 g puha vaj
200 g porcukor
200 g liszt
50 g cukrozatlan kakaópor
4 tojás
60 g kefir
1/2 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
csipet só
Mázhoz:
250 g mascarpone
200 g tejcsoki
100 g étcsoki
160 g habtejszín
A mennyiség csalóka. Hiába 6 szeletes a torta, de tuti jól lakik 10 ember is ilyen mennyiséggel.
A vajat kihabosítom a porcukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként adom hozzá a tojásokat. Egy másik tálba összekeverem a lisztet, kakaóport, a sütőport és a sót. Beleszitálom a vajas keverékbe. Jól összedolgozom, majd kefirrel lazítom a tésztát. Kicsi kapcsos tortaformába teszem és 180 fokon 1 órát sütöm.
Amíg sül a tészta elkészítem a mázat.: Az összetört csokira ráöntöm a felforralt tejszínt és megvárom még elolvad, majd alaposan elkeverem, és félreteszem. Ha kihűlt, akkor hozzáadom a kissé felvert mascarponéhoz, és összekeverem. Hideg helyen kicsit dermesztem, hogy jobban kenhető legyen.Ha kihűlt a piskóta, kettévágom és betöltöm a krémmel. A maradékkal bevonom a tortát. A tetejét tetszés szerint díszíthetjük.