A barátnőm meglepetés szülinapot szervezett a férjének, és felhívott, hogy készítsek szülinapi tortát az ünnepeltnek.
Mivel Ő a csokitortákat szereti ezért nem volt kétséges, hogy lesz egy csokis, de mellé muszáj volt csinálnom egy túrósat is,mert én meg azt szeretem. Haha.
A túrótorta receptjét még a cukrász suliban kaptuk, az egyik vizsgatételünk volt. Én pont ezt húztam, két másik desszerttel együtt, én meg kell mondjam, hogy baromira örültem, mert mindig imádtam készíteni.
A csokitorta pedig számomra is új volt.
KI látta a Julia és Julie filmet? A film egy alkotói válságba került harmincas írónőről szól, aki elhatározza, hogy egy év alatt megfőzi az összes receptet, ami Julia Child híres, a francia szakácsművészetről írt könyvében található és internetes blogban beszámol a tapasztalatairól. Nekem nincsen meg ez a könyvem, de a csokoládé torta receptet megszereztem és meg is sütöttem.
Túrótorta:
Omlós tésztalaphoz:
50 g porcukor
100 g vaj
150 g liszt
1 tojás sárgája
fél citrom reszelt héja
Piskótához:
3 tojás
60 g kristálycukor
55 g liszt
5 g kakaópor
Töltelékhez:
400 g túró
fél citrom reszelt héja
160 g porcukor
20 g vaníliás cukor
2 zacskó zselatin fix
600 g habtejszín
3 ek. eperlekvár
Díszítéshez:
gyümölcsök ízlés szerint
Elkészítése:
Az omlós tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a piskótát: A tojás fehérjét a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük, a tojássárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverjük. A két tojás részt egymásba forgatjuk, majd hozzá adjuk a lisztes kakaót. Sütőpapíron kerek lapnak kikenjük és 180 °C-os gőzös sütőben sütjük. Az omlós lapból is kerek lapot sütünk 180 °C-os gőzös sütőben. A túrót citrommal, porcukorral és vaníliás cukorral ízesítjük. A habtejszínt kemény habbá verjük és több részletben hozzá keverjük a zselatin fixet. Óvatosan hozzákeverjük a túróhoz.
Az omlós lapot tortakarikába helyezzük és megkenjük eperlekvárral. Rákenjük a töltelék felét majd ráhelyezzük a piskóta lapot. Erre a töltelék maradék részét kenjük. Hűtőben dermesztjük. A torta tetejét friss gyümölccsel díszítjük.
Mandulás csokoládétorta:
Tésztához:
300 g étcsokoládé
6 ek. sütőrum
300 g vaj
9 db tojás sárga és fehérje
225 g porcukor
225 g liszt
1 evőkanál mandula aroma
150 g darált mandula
1 csomag mandula reszelék a díszítéshez
Csokoládé bevonathoz:
300 g étcsokoládés
6 ek. sütőrum
1 dl étolaj
Elkészítése: