Annával készült

Kakaós csiga

2018. január 22. - annavalkeszult

Anya, én szeretem a kakaós csigát!”

„Ok, akkor mire hazajössz a bölcsiből sütök neked.”

Hát persze, hogy már az oda vezető úton a táskámba lapult egy. 

Bevallom, nagyon szeretem a kakaós csigát, de a friss, langyos, nagyon kakaós változatot még jobban. Sajnos egy időben rossz szokásom volt, hogy munkába menet mindig vettem egyet a reggeli kávé mellé, de egy idő után felhagytam ezzel, mert már nehezen kaptam levegőt az amúgy kényelmes nadrágomban. Sajnos mindent, ami egy kicsit is finom óvatosan kell fogyasztani, úgyhogy azóta én is próbálom tartani a mértéket. De időnként jól esik a mértéktelenség, főleg ha kisül 20 db csiga.

11.jpg

A recept:

Zsírtégla: 550 g vaj + 150 g liszt

Tészta:

60 g vaj + 900 g liszt
120 g porcukor
500 ml tej
50 g friss élesztő
3 tojássárgája
1 kávéskanál só

Töltelék:

300 g porcukor
100 g cukrozatlan kakaópor

 A szobahőmérsékletű tejbe beletördeljük a friss élesztőt, majd félretesszük.

Zsírtéglát készítünk a 550 g hideg vaj és 60 g liszt felhasználásával. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, téglalap alakúra formázzuk és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Eközben az összes többi hozzávalóból élő tésztát készítünk. Addig gyúrjuk, amíg a tészta elválik az edény falától, sima felületű tésztát kapunk. Ha elkészült felgömbölyítjük és kereszt alakban bevágjuk a tetejét. Letakarva szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percig.

A zsírtéglát a következő módon dolgozzuk össze a tésztánkkal: a megkelt tésztának 4 fület nyújtunk (lóhere alakúra nyújtjuk). Közepére helyezzük a zsírtéglát, majd a 4 fület ráhajtjuk. Ezután kicsit a sarkok felé ütögetjük egy nyújtófa segítségével, majd belenyújtjuk a tésztába. Figyeljünk arra, hogy megmaradjon a téglalap forma!
Ha kész a kinyújtott tészta, először egy szimpla hajtást végzünk majd elfordítjuk 90 fokkal és ismét áthajtjuk, de most duplán, majd az elkészült tésztát letakarva 30 percig hűtőben pihentetjük.
Elkészítjük a tölteléket: egyszerűen elkeverjük a cukrot a kakaóporral.
A tésztát kinyújtjuk 4 mm vastagságúra, megkenjük vékonyan étolajjal, ügyelve arra, hogy az alsó 1,5 cm-t kihagyjuk, mert így nem fog a vége elválni a csigaformánktól. Bőven megszórjuk a kakaós cukorral, majd szorosan feltekerjük a tésztát és 2 cm vastagságú karikákat vágunk belőle. Az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 210 fokra előmelegített sütőbe tesszük, aminek az aljába egy lábasba vagy tálba vizet teszünk.
A csigákat 10 percig sütjük, majd megfordítjuk a tepsit, hogy az eddig hátul süldögélő csigák is érezzék, hogy elől lenni milyen jó. Visszavesszük a hőfokot 180 fokra és további 8 percig sütjük.
Én még megszórtam porcukorral és írtam az edzőmnek, hogy holnap tuti megyek hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://annavalkeszult.blog.hu/api/trackback/id/tr3413591015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása