Mióta nem eszünk fehér kenyeret, zsömlét, kiflit, elhagytuk a felvágottakat is. Csak Anna miatt szoktam venni, mert ő szereti a sonkát, szalámit. Viszont ki kellett találnom valamit, hogy otthon " el tudjam adni" a kétszersültet. Több munkát igényel a krémek elkészítése, de megéri, mert ha nagyobb adagot csinálok, akkor több napig is ehetjük. Hozzá zöldségeket, sajtot.
Narancsos májpástétom:
300 g csirkemáj
1 db nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
1 narancs leve
1 narancs héja
majoranna, kakukkfű
só, bors
Sütéshez 150 g vaj Tetejére 100 g olvasztott vaj
Ha nincs gyerkőc a láthatáron, akkor mehet bele kis chili és 3 cl konyak
A hagymát apróra vágom, és a vajon üvegesre pirítom, hozzáadom a fokhagymát és a májat. Kicsit sütöm, majd hozzáadom a narancs levét, a héját, a tejszínt és fűszerezem. Együtt picit rotyogtatom. Ha úgy érzitek igényel egy kis vizet, akkor mehet bele egy kicsi. Ha megfőtt, botmixerrel összepürésítem. egy lapos tálkába teszem, és a tetejét meglocsolom olvasztott vajjal. Hűtőben a vaj visszadermed és fogyasztható is.
Fetasajtos krém:
180 g fetasajt
100 g sajtkrém
2 púpozott evőkanál tejföl
1 kis lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
Friss kapor, petrezselyem
Mindent robotgépbe teszek és összekeverem.
Tepertőkrém:
200 g tepertő (választható)
2 db tojás
3 ek tejföl
1 ek mustár
1 kis fej vöröshagyma
petrezselyem
só, bors
A tojásokat megfőzőm, és mindennel együtt mehet a robotgépbe.