Annával készült

Kastély Torta

2018. február 14. - annavalkeszult

Valentin nap. Ez egy elég megosztó téma. Vannak emberek, akik a szívecskék bűvöletében és a szerelem hevében élik meg, és van, aki csak mértékkel lángol. Én mindig az utóbbi táborba tartoztam. Soha nem tetszett az, amikor valamit azért kell csinálni/ érezni, mert itt az idő. Mintha reggel eldördülne a startpisztoly és estig futni kellene. 
Mi a Valentin napot a férjem névnapja miatt tartjuk. Így sokkal jobban tetszik ez a hagyomány. Ennek kapcsán szívesebben használok szívecskéket és sütök meglepetés tortát. A szeretetet, a szerelmet amúgy is minden nap érezni/ éreztetni kell.

A férjem egyik kedvenc sütiét sütöttem, bevallom nem Annával, mert ez nem egy "mindent öntsünk össze egy tálba, és kész" desszert.
Mikor a cukrásziskolába jártam, hetente sütöttünk, gyakoroltunk és a végeredmény nagy részét hazavihettük. Ezen alkalmakkor a férjem mindig ébren megvárt, bármilyen késő is volt már. Mivel a délutáni csoportba jártam, volt hogy 22:00 után értem haza. Ez lett magasan a favorite mind közül, úgyhogy megígértem, hogy lesz még benne része.
A Kastély torta 5 db diós piskótalapból és karamellás krémből áll össze. Hosszúnak tűnik, vannak buktatói, de egyáltalán nem lehetetlen megcsinálni.

unnamed_11.jpg

Hozzávalók egy 16 szeletes tortához

Tészta:
500 g tojásfehérje (kb. 15db tojás)
450 g kristálycukor
250 g darált dió
75 g kakaópor
6 g étolaj

Krém:
330 g főzötejszín
210 g kristálycukor
50 g vaníliás pudingpor
50 g vaníliáscukor
500 g tejszínhab
10 g zselatin fix
 + 250g tejszínhab a diszítéshez+ 5g zselatin fix

Elkészítés:

Tészta
A tojásfehérjét a kristálycukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Összekeverjük a diót és a kakaóport. Hozzá adjuk a tojáshabhoz az olajjal együtt. A sütőpapíron 5x körberajzoljuk a sütőformát, egyenlő arányban elosztjuk a masszát, és kikenjük a rajzolt köröket. 180 fokon enyhén gőzös sütőben 15 percig sütjük.
Tippek:
A köröket érdemes filctollal rajzolni, hogy jól lássuk, viszont arra figyeljetek, hogy mindig fordítsátok meg a papírt, hogy ne érintkezzen a tollal a tészta.
A masszát mindig nagyobb körben terítsük el, hogy a kiszúráskor szép köröket kapjunk, amik pontosan illeszkednek a formába.
Ha intenzívebben szeretnénk érezni a dió ízét, pirítsuk meg egy kicsit.

Krém 
A kristálycukorból olvasztott cukrot készítünk. Figyeljünk, hogy ne égjen meg!  Amint homogén lesz, rögtön kezdjük elkeverni a tejszínnel. Itt lehet a leginkább elvérezni. A folyamat: kevés tejszínnel simára keverjük a pudingport, és félretesszük. A maradék tejszínt NAGYON apránként a forró cukorhoz adjuk folyamatos keverés mellett. Majd az oldott pudingporral kész krémmé főzzük. Egy tálcára terítjük, és kihűtjük.
Kemény habbá verjük a tejszínt, és összedolgozzuk az időközben kihűlt, kézi robotgéppel simára kevert krémmel, majd a zselatinfixet.
A lapokat egyformára szúrjuk torta karika segítségével, és elkezdjük összeállítani tortát. Először egy tortalap, majd a krém, és így tovább, úgy, hogy a tetejére krém kerüljön. (Összesen 5 db lap és 5 réteg krém.)

Néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy kidermedjen. Az oldalát tejszínhabbal lekenjük és darált dióval panírozzuk, tetejét tejszínhab rózsákkal és temperált csokoládé felhasználása segítségével díszíthetjük. 

A bejegyzés trackback címe:

https://annavalkeszult.blog.hu/api/trackback/id/tr2813668386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása