Annával készült

Cake pop

2018. február 23. - annavalkeszult

Már alig vártam, hogy eljöjjön az alkalom, hogy újra csinálhassak sütinyalókákat. Ma lesz Anna bölcsis farsangja, és ez kitűnő alkalomnak ígérkezett, hiszen a gyerekek mindig minden mennyiségben imádják ezt az édességet.
Elég régen tört be a magyarországi piacra, és szinte biztos, hogy rengeteg kisgyermekes anyuka nekiállt kipróbálni különböző ízekben, színekben. Én 6 éve készítettem először, és nagy sikert aratott. Azóta többször készítettem, de mindig ki kellett választani a megfelelő időpontot, amikor szívesen nekiálltam, mert minimum 4 órás elfoglaltságot jelent. Az idő nagy részét a hűtés veszi el, az érdemi munka kb. a fele. Persze csak akkor ha már magabiztos az ember. Én most Anna nélkül készítettem, de gyerekkel ez is jó móka tud lenni. 
Az első művelet a csokis piskóta sütése, amit javasolt egy nappal a golyók gyártása előtt kisütni, és egy éjszakát pihentetni.

ddd.jpg

Hozzávalók 25 db golyóhoz:

120 g szobahőmérsékletű vaj
150 g étcsokoládé
140 g porcukor
4 tojás
80 g liszt
csipet só
+60 g sajtkrém
50 g vaj

Vízgőz fölött felolvasztom a csokit, és picit hagyom hűlni. Addig a vajat a cukor 2/3-ával habosra keverem, és egyenként hozzáadom a tojások sárgáját. Mire ezzel készen vagyok a csoki kihűlt annyira, hogy hozzá adjam a vajas, cukros, tojásos masszához. Még mindig kézi habverővel dolgozom. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verem, és óvatosan hozzáforgatom a csokis masszához. Végül a lisztet szitálom bele és hozzáadom a csipet sót. Mehet egy sütőpapírral bélelt tepsibe ( kb 21 x 32 cm) 180 fokra 30 percre. 

A kihűlt, pihentetett, széttördelt tésztához hozzáadom a 60 g krémsajt és az 50 g vaj keverékét. MINDIG apránkét adagoljuk, mert ha úgy érezzük, hogy a tészta már nem kíván felvenni többet és lágy, akkor az lesz a vége, hogy leesik a pálcikáról. A masszát minimum egy órát hűtőben pihentetjük.

Mikor letelt az idő 25 db egyforma golyót gyártunk és újra hideg helyen  fél órát pihentetjük őket. 

Vízgőz felett felolvasztunk egy speciális csokoládét, amit én kifejezetten ehhez szoktam csak használni. Candy Melts vagy Candy Button. Ekkora mennyiséghez 1 zacskó csoki kelleni fog. Egy tasakhoz 2 evőkanál olajat szoktam adni, hogy selymes legyen, és szép bevonatot képezzen a csokigolyón. Ha sok olajat öntünk hozzá, akkor nem dermed meg. Úgyhogy figyeljünk az adagolásnál!
A cake pop pálcikák egyik végét kb. 1 cm mélyen belemártom a csokiba és felszúrom a csokigolyót. Fektetve egy tálcára helyezem őket és megint pihentetés következik, ami ismét fél óra. Erre azért van szükség, mert így a csoki megdermed a pálcika végén, és jobban megtartja a golyót, úgymond ragasztóként funkciónál. Egyszer ezt a műveletet kihagytam, mert nem figyeltem és a golyók sorra csúsztak le a pálcikáról. 

Most következik a becsokizás! Itt dől el minden! Mikor fél óra múlva kiveszem a hűtőből a pálcikára szúrt golyókat, újra átkeverem a csokit és folyamatosan kis lángom tartom, hogy őrizze meg a folyós állagát. Előveszek egy evőkanalat és annyi olvasztott csokit teszünk rá az edény felett, amennyit csak lehet. Kicsit rádöntjük a kanálra a golyót, és forgatni kezdjük. Amikor az alját már csoki fedi, akkor fokozatosan haladunk a golyó közepe és teteje irányába, a pálcát közben végig folyamatosan forgatjuk. Ha díszíteni szeretnénk, most kb. 10-15 másodpercünk van erre. (előre elkészített apró marcipán dísz vagy szórócukor)
Ezek után beszúrjuk a hungarocell tartóba, vagy ha ilyen nincs kéznél, akkor óvatosan pohárba is tehetjük (3 db golyó fér el kényelmesen, hogy ne érjenek egymáshoz). De fejjel lefelé is tehetjük a tálcára és akkor nem a tetejét díszítjük, hanem az alját. Mindenkinek a saját fantáziája szab határt. Amíg a csokimáz teljesen meg nem szilárdul, ismét hűtőbe tesszük.

Készen vagyunk, kifújjuk magunkat!



A bejegyzés trackback címe:

https://annavalkeszult.blog.hu/api/trackback/id/tr8013670518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása