Járt már valaki úgy, hogy rákattant valamire. és nem akarta elengedni? Így voltam én a szilvás pitével. Találtam lefagyasztva szilvát és valamit sütni akartam belőle.
Elég érdekes a kapcsolatom a szilvával. Gyerekként nem szerettem, felnőttként sem rajongtam érte, egészen addig, amíg saját magam kezdtem kísérletezni a szilvás édességekkel. Lehet, hogy azért, mert a saját szám íze szerint készítem el, de az is lehet, hogy idő kellett hozzá. Bár a szilvalekvárt még most is messzire elkerülöm, és sajnos a gőzgombóc sem a barátom a szilvatöltelék miatt. De ha egész szilvával kell dolgozni, akkor abból nagyon jó dolgok születnek, még nekem is. Ezt a pitét lehet dióval és mandulával is készíteni. Nekem az előbbi volt otthon. Feldobja az ízét és ha a tésztára szóród, a szilva leve, nem áztatja el.
Hozzávalók:
Tésztához:
300 g finomliszt
200 g hideg margarin
100 g porcukor
1 db egész tojás
Pudinghoz:
1 zacskó vaníliás pudingpor
2 dl tej
2 tojás sárgája
100 g habtejszín
1 tk. főzőrum
500 g szilva (mosva, magozva, felezve)
1 kk. fahéj
2 ek. barna cukor
1 ek. kristálycukor
60 g darált, pörkölt dió
Elkészítés:
A lisztbe elmorzsolom a hideg margarint, hozzáadom a porcukrot és a tojást. Hideg helyen 30 percig pihentetem
Közben illatosra pirítom a diót, és félreteszem hűlni. A szilvához adom a fahéjat, a cukrot és jól összekeverem. A keletkezett levet öntsük le róla!
A vaníliás pudinghoz felteszem melegedni a tejet és a tejszínt. A pudingport elkeverem egy kevés tejjel és a tojássárgájával, majd a meleg tej-tejszín keverékhez adom. Kézi habverővel addig keverem, míg sűrű pudingot nem kapok. Végül hozzáöntöm a rumot.
A tésztát kinyújtom és egy pite formába helyezem, a felesleget levágom. Picit megszurkálom és 180 fokon 10 percig elősütöm. Kiveszem és megszórom a pörkölt dióval, ráhelyezem a szilvákat, ráöntöm a pudingport és 180 fokom 25 percig készre sütöm.