Amikor én kislány voltam..... Így kezdődnek este a mesék, történetek, amik a gyerekkoromról szólnak. Anna nagyon szereti őket, mindig kéri, hogy aznap este melyik legyen.
Most ezt a receptet is, így kezdem nektek.
Amikor én kislány voltam, volt egy barátnőm. Nagyon szerettem vele lenne, szerettem a játékot, a tanulást, a futkározást, a sétálás, a világmegváltó beszélgetéseket, az otthonuk illatát, a kiskutyák puha bundácskáját, és a nagymamát. Ő mindig ott volt velünk, enni adott, figyelt ránk. Engem is szeretett, vigyázott, és minden egyes alkalommal mikor ott voltam, nagy szeretettel fogadott. Ezért örökre hálás leszek neki, és mindig jó szívvel gondolok rá.
Ezt a receptet a barátnőm küldte el nekem kb. 2 évvel ezelőtt. Ez volt a nagymama kuglóf receptje, aminek az ízét és az illatát bármikor fel tudom idézni, és mikor először megsütöttem a családnak, szívet melengető élmény volt, hogy megismertethetem velük a múltam ezen kedves darabját.
Hozzávalók:
500 g rétesliszt
250 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
4 db tojás
250 g puha margarin
2 dl tej
2 ek cukrozatlan kakaópor
2,5 ml sütőrum
Olaj és zsemlemorzsa a sütőforma kikenéséhez.
A margarint kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk az egész tojásokat és a rumot. Nem baj, ha a margarin kicsit darabos, mert attól lesz lyukacsos a kuglóf. Összevegyítjük a lisztet, sütőport, és hozzáadjuk margarinos keverékhez. Tejjel lazítjuk a tésztát, nekem mindig felveszi az összeset. Két részre osztjuk a tésztát, az egyik részhez hozzákeverjük a kakaóport.
Kiolajozzuk a kuglóf formát, majd bőven megszórjuk zsemlemorzsával, hogy ne ragadjon bele. vagy rétegezve tesszük bele a két keveréket, vagy villával összehúzzuk a formában. Mindenki úgy csinálja, ahogy szeretné. 180 fokon 40 percig süssük, tűpróbáig. Vigyázzatok, ne süssétek túl! Én egyszer sokáig sütöttem, mert azt gondoltam kell még neki, és nagyon kiszáradt.