Tegnap volt Gyereknap és erre az alkalomra is készültünk sütivel Anna kis barátainak, amit meg is osztok veletek. Persze a szülőkre is gondoltam, egy igazi felnőttes Tiramisuval.
Nagymamám készített mindig kókusztekercset. Nem volt ünnepi süti, soha nem ért a piskótája nyomába, de pillanatok alatt elfogyott.
Hozzávalók:
450 g darált háztartási keksz
200 g porcukor
70 g kókuszreszelék
60 g cukrozatlan kakópor
2 dl tej
1 dl feketekávé
Vajkrémhez:
200 g vaj
200 g porcuor
150 g kókuszreszelék+ a szóráshoz
Egy nagy tálba öntöm a kekszet, porcukrot, kókuszreszeléket, kakaóport, majd hozzáöntjük a kávét és a tejet. Nem kell aggódni a kávé miatt, nagyon hígat főztem, nem ártalmas ez a mennyiség a gyerekeknek.
Az egészet összegyúrom. Ebből a mennyiségből két rúd lesz.
Egy másik tálba kihabosítom a vajat a cukorral és hozzákeverem a kókuszreszeléket. Ez lesz a vajkrém.
Egy deszkát befedünk folpackkal és a kekszes masszát két részletben 4 mm vékonyra nyújtjuk. Ha nem sikerül téglalap alakúra a nyújtás, szépen vágjuk le a felesleget. Rákenjük a vajkrémet, és óvatosan feltekerjük a folpackkal és a hűtőben pihentetjük egy éjszakát.
Be kell vallanom nektek, hogy én régen rajongtam Stahl Judit receptjeiért. Megvettem mindig könyvet, jegyzeteltem tv nézés közben. Szóval sok mindent kipróbáltam.
Volt egy kedvenc desszertem, a Rizses túrótorta. Eredetileg málnával készítette, de én nagy eper rajongó vagyok, és általában azt tettem a tetejére. Ezt a receptet osztanám meg veletek.
Hozzávalók:
Piskótához:
2 tojás
60 g porcukor
80 g liszt
2 ek. napraforgó olaj
Túrókrém:
100 g zacskós, gyors rizs
1 zacskó zselatin por
500g túró
1 ek. vaníliaaroma
1 tubus sűrített tej
250 g natúr tejszínes sajtkrém
100 g porcukor
1 nagy citrom reszelt héja
250 ml hideg tejszín
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és egy 26 cm átmérőjű tortaformát kikenünk olajjal és lisztezzük. Azért nem használok sütőpapírt, mert így a végén könnyebb lesz kivenni egy tálra, nem kell fejtegetni az aljáról a papírt.
A tojásokat habosra keverem a cukorral, hozzászitálom a lisztet és a végén kerül bele az olaj. Elegyengetem a tortaformában és mehet 10 percre a sütőbe. Várjuk meg még kihűl.
A túrókrém is nagyon egyszerű. Főzzük meg a rizst és hagyjuk kihűlni. Közbe elkészítjük a krémet. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a sűrített tejet, a krémsajtot, porcukrot, vaníliaaromát és a citrom reszelt héját. Ha kihűlt a rizs, hozzáöntjük a keverékünkhöz és alaposan kézi mixerrel összekeverjük. A habtejszínt felverjük, hozzáadjuk a zselatinport és a rizses keverékhez adjuk. Ráöntjük a kihűlt piskótára és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ha készen van, tálalás előtt megpakoljuk gyümölcsökkel.
A tiramisu receptet holnap hozom!