Amikor Anna kitalálta, hogy mindennap eszik almát, akkor természetesen bevásároltam. Hirtelen átváltott a narancsra és a szőlőre, úgyhogy most abból vettem egy "kisebb" mennyiséget, és az almával kezdeni kellett valamit.
Hogy ne legyen klasszikus almás pite, így adtam hozzá áfonyát, ami megszínezte és kifejezetten jót tett az ízének.
Hozzávalók:
Tésztához
230 g liszt
140 g hideg vaj
80 g porcukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája (A tojásfehérjét ne dobjátok ki!)
1/2 dl víz
Töltelékhez:
600 g alma
3 bögre áfonya (én fagyasztottat használtam)
4 ek barna cukor
1 citrom reszelt héja
1 kk fahéj
1/2 kk. gyömbér
A tésztához egy tálba összedolgozzuk a hozzávalókat. Én jobban szeretem kézzel, mint géppel, de ha valaki a gépre esküszik, az is tökéletes.
Amíg elkészítjük a tölteléket, a tésztát egy folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük.
Meghámozzuk, feldaraboljuk az almát, hozzáadjuk az áfonyát, a cukrot, a fűszereket és a citrom héjat. Egy kis vízzel felöltjük és fedő alatt alacsony lángon addig főzzük, amíg az alma megpuhul.
A tésztát két felé vesszük. Először az egyik részt nyújtjuk ki egy lisztezett deszkán, majd beleügyeskedjük a kivajazott, kilisztezett piteformába. A kihűlt töltelékről leöntjük a levet, és a tésztára halmozzuk. A tészta szélét megkenjük tojásfehérjével. A másik adag tészta és kinyújtjuk és betakarjuk vele a pitét. 180 fokon 30-40 perc alatt készre sütjük. Vanília fagyival tálaljuk.