Annával készült

Folytatódik a szülinapi hét

2018. október 24. - annavalkeszult

Megvolt a nagyon szűk ünneplés (csak hármasban)
Tegnap viszont 14-en voltunk. Kicsit sok volt a kaja, nagy a torta. Anna répatortát kért, aminek a receptjét már megosztottam veletek. A tetejére Bogyó és Babóca foglaltak helyet.
Nem szoktam fényezni magam, de ez bizony a legszaftosabb répatorta, amit valaha kóstoltam. Mindenki imádta.
Itt a link, ahol meg tudjátok nézni a receptet: https://annavalkeszult.blog.hu/2018/03/29/annaval_keszult-repatorta

img-4313.jpg

A bölcsiben is volt ünneplést. Kakaós piskótát készítettem túró töltelékkel, amit csokival vontam be. Igazából ezt fatörzs tortának nevezik, de mégsem az, mert a nehéz krémet helyettesítettem.

img-4319.JPG

Fatörzs torta másképp:
Piskótához: 
8 tojás
100 g kristálycukor
110 g liszt
10 g cukrozatlan kakaópor
10 g étolaj
A túrókrémhez:
400 g túró
60 g vaj
20 g vaníliás cukor
3 púpozott ek. mascarpone
1 citrom reszelt héja
Csokiöntet:
200 g olvasztott étcsokoládé
20 g étolaj

A piskótához a tojásfehérjét habbá verjük 80 g cukorral, és a sárgáját 20 g cukorral fehéredésig keverjük kézi robotgéppel. A kettőt óvatosan összeforgatjuk. Hozzászitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet, végül az étolajat adjuk a piskóta tésztához.Sütőpapírral bélelt sütőlemezekre(nekem 40x40 cm-es van) 80-20 %-os arányban elosztjuk a tésztát és 180 fokos sütőben 15 perc alatt kisütjük. A nagyobb rész a törzs lesz, a kisebb az oldalsó ágak. Kisülés után kihűtjük. 
A túrókrém összeállítása nagyon egyszerű. A túrót elkeverjük a puha vajjal, és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Hideg helyre tesszük.
A  kihűlt piskótalapokat a pultra fektetjük és óvatosan lehúzzuk róluk a sütőpapírt, és NEM DOBJUK KI!. Visszatesszük a sütőpapírt a pultra és arra az oldalára fektetjük vissza a tésztát, ahol sütésnél nem érintkeztek.Ez azért kell, hogy fel tudjuk tekerni, és tudjon pihenni egy darabig. Mindkét piskótalapot bekenjük krémmel. Nem kell megijedni, nem lesz egy őrületes mennyiségű krém, de pont elég, hogy ne bugyogjon ki mindenhol és nem lesz tömör. Szorosan feltekerjük a sütőpapírral és pár órát pihentetjük. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat és hagyjuk picit hűlni.
Végül összeállítjuk a tortát: Kibontjuk a feltekert piskótákat a sütőpapírból és összeállítjuk a fatörzset. A végeket levágjuk, bevonjuk csokival. Ahol összetapasztjuk, ott az oldalsó ágak mindkét végét csokizzuk, hogy tapadjanak. Érdemes akkor rárakni a marcipán díszeket ha egy picit szilárdult a csokimáz, mert félő, hogy elfolynak a díszek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://annavalkeszult.blog.hu/api/trackback/id/tr914317795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása