Ez a nap is eljött. Anna búcsúzik a bölcsődétől és kezdi az óvodát. A búcsú bulira perecet sütöttünk. De, hogy friss legyen korán kellett kelni. Anna nagyon lelkesen segített és kóstolt. Még szerencse, hogy megértettem vele, hogy várja meg amíg kihűl, mert nem tesz jót a gyomornak a meleg kelt tészta. Én azért titokban ettem belőle, én vasbeton vagyok.
Hozzávalók (25 darab perechez)
40 g élesztő
2 tk kristálycukor
1 kg liszt
4 tk só
400 ml langyos tej
20 ml víz
100 g puha vaj
Sós mázhoz:
2 ek liszt
1 ek só
annyi víz, hogy folyékony legyen
+ szódabikarbóna
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Összekeverjük a lisztet, vajat, vizet. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és 1 órát meleg helyen kelesztjük. Közben elkészítjük a só mázat: A lisztet és a sót összekeverjük, annyi vízzel, hogy folyékony állagú legyen, amivel meg tudjuk locsolni a pereceket. Ha a tészta a duplájára kelt, akkor egy lisztezett deszkán egy téglalapot formázunk, hogy könnyebb legyen egyenlő részre osztani. A kis részeket felülről lefelé hajtogatjuk, hogy kis hurkákat kapjunk. Ha elkészültünk az összessel, letakarva még 10 percig kelesztjük.
Nagy kukacokat sodrunk, és pereceket formázunk. Szódabikarbónás, forró vízbe tesszük és 1 percig főzzük őket. Az előfőzött pereceket sütőpapírral bélelt tepsikre tesszük és 200 fokon 20 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és meglocsoljuk őket a sómázzal és 1 percre visszatesszük, hogy rásüljön a tetejére.