Pár hónapja megkértem a szomszédasszonyomat, hogy őrizzen meg nekem fél kg szilvát a mélyhűtőben, mert az enyém tele volt. Ma jutott eszembe, hogy szeretnék sütni egy galette-t, Imádom a tésztáját, és az elmúlt időben a szilvás sütiket is megszerettem. Nagyon fontos szabály: Ha lefagyasztod a szilvát, akkor tuti nem tudod szépen szeletekbe a sütire helyezni, hanem egy masszád lesz. De ez nem szegte kedvem, szilvás sütit szerettem volna. Isteni lett.
Hozzávalók:
150 g finomliszt
50 g rozsliszt
100 g hideg vaj
csipet só
1 ek tejföl
2 ek hideg víz
2 ek cukor
Szilvás töltelékhez:
500 g szilva
1 tk fahéj
2 ek barna cukor
2 ek kukoricakeményítő
1 marék dió a tetejére összetörve
Tojás a kenéshez
A liszteket és a sót összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a tejfölt, a vizet és a cukrot. Addig gyúrjuk a tésztát, még összeáll. 20 percre betesszük a hűtőbe. Szilvákat megmossuk, kimagozzuk, jó friss szilvákat felszeleteljük, fagyott magától masszává alakul. Hozzáadjuk a barna cukrot, a fahéjat és a keményítőt. A tésztát kör alakúra nyújtjuk a sütőpapíron, a közepébe helyezzük a tölteléket, rászórjuk a diót, és a tészta szélét ráhajtogatjuk. Megkenjük egész tojással és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.