Be kell valljam nagyon rossz vagyok a rendszeres posztolásban, pedig mindig az eszemben van, hogy de jó lenne sütni valamit, de olyan őrület volt az elmúlt egy hónapban, hogy semmire nem volt időm. Ezért is marad ki ez a sok idő, és nem raktam ki semmi új finomságot. De engem is meglegyintett a Karácsony szele, és most belehúztam.
Több éves hagyománya van a "Miklós- napi" buliknak a baráti társaságban, ezért ezzel indítottam a karácsonyi süti szezont. Mákos pozsonyi kiflit sütöttem. Mindenki nagyon macerásnak gondolja, de nagyobb a kezdeti ijedtség. Hamar bele lehet jönni, és ezzel tényleg le lehet nyűgözni a családot.
Mint írtam mákosat készítettem, de leírom a diós töltelék hozzávalóit is, ha valaki olyat is szeretne.
A töltelék mennyisége 30-30 db kiflire van számítva.
Hozzávalók (30 db)
500 g liszt
200 g margarin
50 g porcukor
10 g élesztő
csipet só
150 ml tej
1 tojás sárgája
Lekenéshez: (1. kenéshez: 1 egész tojás+ 1 sárgája, 2. kenéshez: 1 fehérje)
Töltelékek:
Mákos (30 db)
400 g darált cukrozatlan mák
200 g kristálycukor
120 g víz
1 narancs reszelt héja
20 g vaníliás cukor
1 tk fahéj
Diós (30 db)
500 g darált dió
250 g porcukor
125 g víz
fél citrom reszelt héja
fél narancs reszelt héja
20 g vaníliás cukor
1 tk, fahéj
Elkészítés:
Robotgépbe tesszük a tészta hozzávalóit. (nem kell kovászt készíteni, nem kell felfuttatni az élesztőt). A tejet apránként adagoljuk. Először csak a felét öntjük bele, és folyamatosan a többit. Fel szokta venni az egészet, de jobb az óvatosság. Ha készen van, kicsit kézzel még átgyúrjuk, letakarva 1 órát a hűtőben pihentetjük.
Addig elkészítjük a tölteléket/töltelékeket. A vízből, cukorból és az ízesítő anyagokból szirupot készítünk, bele főzzük a diót/ mákot. Kihűlés után, (tálcára szoktam kiteríteni) 20-25 g-os darabokra osztjuk.
Pihentetés után a tésztát 30 g -os darabokra osztjuk, labdákat gömbölyítünk belőle majd oválisra nyújtjuk.A tészta felső részére tesszük a forrázott tölteléket és szorosan feltekerjük, majd patkó alakúra formázzuk. Felületét megkenjük tojással, és hideg helyen pihentetjük kb. fél órát, majd újra lekenjük és megint pihentetés kb. fél órát. (1.kenéshez: 1 egész tojás+ 1 sárgája, 2. kenéshez: 1 fehérje).
180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Fontos, hogy tepsinként süssük, mert az alsónak esélye sem lesz szép színt kapni.
Egy kis segítség a formázáshoz (a neten találtam):