A hétvégén több szülinap is volt, így sok lehetőségem volt sütni. Nagyszülőknek puncstortát, gyerekeknek gyümölcstortát.
Ma a puncstortát osztom meg veletek. saját fejlesztés, és nagyon büszke vagyok rá. Az elkészítése kicsit bonyolultnak hangzik, de higgyétek el, nem az.
Hozzávalók (8 szeletes tortához)
7 tojás
140 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
140 g liszt
1 ek. cukrozatlan kakaópor
1 üveg magozott meggybefőtt (350 g) Mindig nézzétek át, hogy valóban nincs-e benne mag!
3 ek. rum
150 g porcukor
150 g darált dió
Pár kanál meggy vagy áfonyalekvár
1 csomag Dr. Oetker puncsos pudingpor (1/2 liter tej és 3 ek porcukor kell hozzá)
A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd hozzá szitáljuk a porcukrot, vaníliás cukrot és a lisztet.
A tészta 1/3 részét külön tálba tesszük és hozzáadjuk a kakaóport. Sütőpapírral kibélelünk egy kisebb tortaformát, ebbe kerül a sima piskótatészta, és egy akármilyen formát, mert a kakaós piskótát úgy is összedaraboljuk. Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük. A kakaóst hamarabb ki lehet venni.
A meggybefőtt levéből a 150 g porcukorral szirupot főzünk. A kakaós piskótát összedaraboljuk egy egy tálba tesszük, hozzáadunk annyit szirupot, amennyi kellemesen eláztatja. (Ne adjuk hozzá az egészet, mert szétfolyik a töltelék!) Mehet a piskótához a magozott meggy, a darált dió és a rum. Botmixerrel összepépesítjük a tölteléket.
A tortaformából kivesszük a kihűlt tortalapot és kettévágjuk. Eltávolítjuk a sütőpapírt és visszahelyezzük a tortalapokat. Ebben fog összeállni a torta.
Összerakás menete: Összekapcsoljuk a formát. Először az első piskótalapot helyezzük le, majd vékonyan megkenjük meggy vagy áfonyalekvárral, ráhalmozzuk a tölteléket és befedjük a másik piskótalappal. A készre főzött pudinggal leöntjük és egy éjszakát, de legalább pár órát dermesztjük.
A maradék meggy szirupot eltettem, és szörpként elfogyott.