Annával készült

Diós baklava

2019. január 23. - annavalkeszult

Azt gondoltam, hogy nehéz baklavát készíteni, így sokáig nem is fogtam hozzá. De pár napja elkészítettem egy diós változatot, és rá kellett jönnöm, hogy egyáltalán nem ördögtől való.
A kalóriákat ebben az eseteben nem érdemes számolgatni. Bele kell nyugodni, hogy megszámlálhatatlanul sok van benne. Legfeljebb 1 órával többet kell edzeni utána.

unnamed_1_12.jpg

Hozzávalók:
12 db réteslap
80 g vaj
250 g dió
100 d cukor
1 kk. fahéj
170 g méz
Sziruphoz:
Fél citrom
120 g méz
2 dl víz
50 g cukor

A diót megdaráljuk. A vajat felolvasztjuk.
A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a diót és jól összekeverjük. A réteslapokat elfelezzük és keresünk egy tepsit, amibe beleférnek. Ha nagyobb mennyiséget szeretnénk készíteni, akkor mindent duplázzunk és nem kell elfelezni a réteslapokat.
A tepsi alját kikenjük olvasztott vajjal. Ráteszünk két lapot és azt is megkenjük olvasztott vajjal. Ismét két lap következik vajjal megkenve, és ezt ismételjük 8 lapig. Ezt megkenjük a töltelék felével, majd kettesével váltogatva, olvasztott vajjal megkenve következik a következő 8 lap. Rákenjük a töltelék másik felét, majd betakarjuk a maradék 8 lappal, természetesen olvasztott vajjal megkenve. A tetejét bőven megkenjük vajjal, és éles késsel úgy bevágjuk, ahogy majd szeletelni szeletnénk. De nem vágjuk egészen a tepsi aljáig!. 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük kb. 20 percre.
Amíg sül a tészta, elkészítjük a szirupot. Kifacsarjuk a fél citrom levét, felöntjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk a mézet és a cukrot, összekeverjük, felforraljuk. Amikor elkészült a sütemény, a vágások mentén teljesen átvágjuk, a tészta aljáig és a forró sziruppal meglocsoljuk és megszórjuk darált dióval. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://annavalkeszult.blog.hu/api/trackback/id/tr8414579204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása