Annával készült

Szalagos fánk

2019. február 24. - annavalkeszult

Idén is a farsangi szezon végén eszméltem, hogy még nem sütöttem fánkot. Nem vagyok semmiről lemaradva, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy ma voltunk Maszkabál koncerten. Anyósommal karöltve késztettük a fánkokat a családnak.
Házi baracklekvárral az igazi.

fank.jpg
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
500 g liszt
20 g élesztő
50 g porcukor
50 g vaj
2 tojássárgája
csipet só
500 ml tej
1 liter olaj a sütéshez

Elkészítés:
300 ml langyos tejjel, az élesztővel, egy teáskanál porcukorral és három evőkanál liszttel kovászt készítünk. A maradék porcukrot összekeverjük a tojássárgákkal, és a kovászhoz adjuk. Hozzáöntjük a langyos olvasztott vajat, a maradék lisztet, és a maradék langyos tejet, amiben feloldottuk a sót. Legkönnyebb géppel dagasztani, de ha nincs a konyhában, akkor következik 20 perc kemény keverés fakanállal.
A tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. Ha megkelt, akkor lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra nyomkodjuk. (Nyújtófát tilos használni!) Fánkkiszúróval kiszaggatjuk, és enyhén lisztezett deszkán, letakarva még kb. fél órát kelesztjük őket. Vigyázni kell, hogy ne kelljen túl a tészta, mert akkor nem lesz szalagos. Tartsuk be az időt!
Sütési infó: A fánkokat középforró, bő olajban, egyenletes tűzön süssük. Ez azért fontos, mert ha forró az olaj, akkor a külső része hamar megég, a belseje nyers marad, és nem mellékesen nem lesz szalagos. Mindig csak annyit rakjunk az edénybe sülni, amennyi kényelmesen elfér, hogy tudjanak nőni.
A megkelt fánk felsőrésze kerüljön sütéskor alulra. Amikor elkezdjük őket sütni, fedjük le az edényt, majd ha átfordítjuk, akkor már fedő nélkül süssük tovább. 
Szűrőkanállal szedjük ki a megsült fánkokat egy papírtörlőre. Forrón hintsük meg vaníliás cukorral, melegen baracklekvárral tálaljuk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://annavalkeszult.blog.hu/api/trackback/id/tr3514652397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása