Megláttam egy nagy csokor medvehagymát a boltba és tudtam, hogy itt az idő, hogy pogácsát készítsek.
Most meg itt ülök fájó hassal, mert még melegem betoltam 3 darabot. Nem volt okos ötlet.....
Hozzávalók:
500 g liszt
200 g vaj
1,5 dl tej
1 kk. kristálycukor
3 ek. tejföl
1 csokor medvehagyma
1 tojás sárgája
1 csapott ek. só+ 1 csipet az élesztőhöz
A langyos tejbe elkeverjük a cukrot és a csipet sót, majd hozzáadjuk az élesztőt. Amíg felfut, addig a több hozzávalót rakjuk össze. A liszthez adjuk a puha vajat, a tejfölt, a megtisztított, apróra vágott medvehagymát, a tojás sárgáját, a sót és végül hozzáöntjük a felfutott élesztőt. Jól összedolgozzuk a hozzávalókat, és egy könnyű tésztát kapunk. 40 percet letakarva, meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, egy lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, bevágjuk a tetejüket és megkenjük tejfölös tojásfehérjével. Két nagy tepsi lesz belőle. 15 percig pihentetjük a tepsibe, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 35 percet sütjük, addig míg a tetejük aranybarna nem lesz.
Várjátok meg, amíg kihűl!