A visszatérésemet egy fantasztikus édességgel ünnepelném meg, és mentségemre szolgáljon, hogy a körülmények voltak azok, amik kicsit visszavetették az alkotási kedvemet. Megérkezett Kata baba, és bevallom nőiesen, hogy minden kicsit nehézkesebb volt, mint mikor Annát vártuk.
De most, hogy itt vannak mindketten és szépen lassan belerázódunk az új helyzetbe, visszatért a kedvem és az energiám.
A Babkával pár éve találkoztam először, de mindig azt gondoltam, hogy nem könnyű megcsinálni.
Be kell látni, hogy ez egy nagy tévedés volt, és sajnálom, hogy nem vágtam bele.
Hozzávalók:
Tésztához:
180 ml tej
25 g élesztő
1 db tojás
1 db tojássárgája
80 g porcukor
400 g liszt
90 g olvasztott vaj
Töltelékhez:
250 g étcsoki-tejcsoki vegyesen
100 g vaj
50 g porcukor
30 g cukrozatlan kakaópor
csipet só
5 marék dió, durvára vágva
Szirup:
120 ml víz
120 g kristálycukor
1 ek. méz
Elkészítése:
A tejet picit felmelegítem, hozzámorzsolom az élesztőt, hozzáadok 1 ek. porcukrot. Elkeverem és hagyom állni, amíg felfut.
Addig összeállítom a többi hozzávalót. A lisztet a tojásokkal, a cukorral és az olvasztott vajjal elkeverem, hozzáadom a felfutott élesztőt és fényes tésztává gyúrom. Megszórom liszttel és meleg helyen 30 percet kelesztem. Mikor megkelt, lisztezett felületre borítom, kettévágom és kb. 4 mm-es téglalapokká nyújtom. Megkenem a csokikrémmel, rászórom a diót és a hosszabbik oldalánál feltekerem. A tekercset kettévágom és felfordítom, hogy a töltött fele legyen felfelé. Ez a sülés után szépen fog mutatni. Összefonom a két felet és egymás mellé teszem egy sütőpapírral bélelt sütőbe. De tehetitek kenyérformába is. 170 fokon sütjük 25-30 percig sütjük. A szirup hozzávalóit összefőzzük. Ha készen van, akkor még forrón meglocsoljuk a sziruppal.