Most a legtöbben otthon sütnek. Kenyeret, zsemlét, kiflit, kalácsot. Természetesen nálunk sincs másképpen, engem amúgy is szórakoztat, ha süthetek, főzhetek.
Ezt a kenyérreceptet Lila Füge oldalán találtam. Már háromszor megcsináltam, és nem sokáig tartott, annyira finom lett.
Hozzávalók:
1 tojás
1,5 dl szoba hőmérsékletű tej
0,5 dl langyos víz
350 g liszt
40 g porcukor
5 g porélesztő
2 tk. só
60 g vaj
Tej a kenéshez
Elkészítése:
A tojást, a tejet, vizet, lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót robotgép keverőtáljába tesszük és a dagasztókarral összedolgozzuk. Amikor a tészta labdává összeáll, további 2-3 percig dolgoztatjuk a gépet, majd kis darabokban hozzáadjuk a vajat és ezzel együtt alaposan kidagasztjuk a tésztát (kb. 10 perc).
Letakarjuk és huzatmentes helyen 2 órát kelesztjük, kb. kétszeresére megkel ennyi idő alatt. A kelesztés után lisztezett deszkára borítjuk, 3 egyforma labdává formázzuk a tésztát, majd letakarjuk és 15 percig pihentetjük. Ezután minden adagból 25×15 cm-es téglalapot nyújtunk, amit hosszában kettéhajtunk, majd szorosan feltekerünk, így három hengert kapunk. Ezeket kivajazott, szögletes kenyérformába helyezzük, lazán egymás mellé – össze fognak dagadni. Letakarva 1 órát kelesztjük, amíg a tészta kiemelkedik a formából.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A kenyeret megkenjük tejjel és a sütőbe tesszük. Egyenletes aranybarnára sütjük 30-35 perc alatt. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.